Coq au Vin
Bereidingswijze
1. Ontvel de kippenpoten en snijd ze in 8 stukken op de gewrichten.
2. Schil de wortelen met een dunschiller en snijd ze in plakjes.
Pel en snipper de ui en knoflook.
3. Verhit olijfolie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Bak niet te veel kip tegelijk, zodat deze goed dichtschroeit. Leg de gebakken kip op een bord en bestrooi met peper en zout.
4. Bak de spekblokjes in het achtergebleven vet tot ze half gaar zijn. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak al roerend totdat de ui glazig is.
5. Zet het vuur laag en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend langzaam de honingwijn toe. Zet het vuur hoger en roer tot de saus glad is. Voeg de kippenbouillon toe.
6. Doe de kippenpoten, suiker, tijm, laurierbladeren en peterselie in de pan. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de kip met een schuin deksel 40 minuten stoven.
7. Pel de sjalotten en bak ze in een eetlepel boter rondom bruin. Laat ze de laatste 10 minuten mee-stoven met de kip.
8. Controleer of de saus niet te dik wordt en aanbrandt; voeg indien nodig wat water toe.
9. Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak de champignons al omscheppend in circa 5 minuten goudgeel. Zet daarna het vuur uit. Haal de tijm, laurier en peterselie uit de pan met kip.
10. Kook de saus zonder deksel op hoog vuur in tot de gewenste dikte, roer af en toe.
11. Schep de champignons erdoor en breng de Coq au Vin op smaak met peper en zout.
12. Schep de Coq au Vin op een schaal en strooi er peterselie over.
Serveertip
Serveer de coq au vin met brood, (gebakken) aardappelen, aardappelpuree, en friet of rijst. Als bijgerecht is sperziebonen
of rode kool erg lekker.